Ena Begicevic / Celikovic, vlasnica Studio Elosso

Poduzetnik/ca

Ena Begičević – Čeliković

#Šta očekujem od ove prilike?

Tip sam osobe koji uvijek voli akciju – zato sam i odmah rekla „da“ ovoj prilici. Želim lansirati vlastitu novu kolekciju i finansijska podrška mi je potrebna za iduću fazu.

#Šta očekujem od ove prilike?

"Tip sam osobe koji uvijek voli akciju – zato sam i odmah rekla „da“ ovoj prilici. Želim lansirati vlastitu novu kolekciju i finansijska podrška mi je potrebna za iduću fazu."

To sam ja!

Uvijek je teško govoriti o sebi. Ali ja sam vam jedan svestrani lik koji voli sve da čačka, vidi, istražuje i uči. Osoba sam sa stotinu i šest hobija. Najmanje. Šijem, pletem, kupim knjigu o tkanju, ne zato što želim postati tkalja, već da bih razumijela kako se stavara tkanina. Uživam u samom procesu učenja.

Volim biti sama, to me odmara. Volim da se bavim nečim i da me niko ništa ne pita. To je moj prostor odmora.

Moja poslovna priča

Preko šest godina sam radila kao „in house“ designer u jednoj bosanskoj fabrici namještaja. To je bilo odlično iskustvo iz kojeg sam puno naučila, ali jednostavno smo došli do tačke kada to više nije funkcionisalo ni za jednu stranu. Tada sam odlučila da se osamostalim i pronađem prostor, mjesto za sebe.

Putujući po Evropi po strukovnim festivalima primjetila sam jednu interesantnu stavar: naši proizvođači namještaja često imaju proizvode odlične kvalitete, ali svoju konkuretnost pokušavaju ostvariti samo niskom cijenom izrade, a ne i upečatljivim designom. Tako sam i pronašla svoje mjesto – sa firmama koje su spremne da naprave iskorak kao i ja.

U Zenici imam poslovni prostor u porodičnom vlasništu. Upravo tamo sam otvorila svoj studio koji je kretivna podrška. U drugom dijelu prostora se nalazi Concept store – shop gdje izlažu i drugi bosanskohercegovački brendovi čije priče smatram interesantnima i zanimljivima.

Moja trenutna ideja je korak dalje. Vrijeme je za proizvodnju vlastite kolekcije koja je već osmišljena. A sada mi je potrebna finansijka podrška za dalje.

Zašto je poduzetništvo budućnost?

Na primjeru svog poslovanja sam najbolje uvidjela važnost malih i srednjih preduzeća, kao i naše međusobne saradnje. Jer za razliku od velikih kompanija i firmi, čini mi se da upravo u poduzetničkim pričama se čuju najsvježije ideje. Često su znatno više ekološki osviješteni i lakše se prilagođavaju novim trendovima poslovanja, a i kreativnosti. Pri tome jedna poduzetnička priča uvijek inspiriše drugu, tako da praktično gledamo – stojimo jedni drugim na ramenima.